Hergen Dutrieux (Viisi) over ‘vooruitdenken’.

Rollen in plaats van functies

Als het aan Hergen Dutrieux, co-founder van hypotheekadviesketen Viisi ligt, kunnen functies in het bedrijfsleven worden afgeschaft en veranderd in zogenaamde ‘rollen’. In de loop van de afgelopen twee jaar heeft hij dit gedachtengoed ontwikkeld samen met zijn collega-founders en de 35 medewerkers van het bedrijf. Inmiddels zijn persoonlijke bonussen van deze hypotheekadviseurs naar het museum verbannen en hebben plaatsgemaakt voor groepsbeloningen. Salarissen van medewerkers staan los van individuele prestaties en criteria voor de jaarlijkse bonus (13e maand) worden door het team zelf bepaald. Dit alles is begonnen met de invoering van ‘Holacracy’*. Deze term behelst een basisfilosofie die tot doel heeft om mensen autonomie over hun werk te verschaffen. Een zekere vorm van zelfsturende teams, maar dan wel op een zeer transparante wijze. Soortgelijke werkstructuren zijn er al bij bedrijven zoals Bol.com en bij de overheid. ‘Maar ook voor kleinere bedrijven is deze vorm van management heel geschikt, zeker als je verwacht de komende jaren nog flink te groeien, zoals wij’, aldus Hergen Dutrieux.
Elements-gebruiker Viisi is een jaar of zeven geleden opgericht met de ambitie de financiële wereld te veranderen. Hergen: ‘We vonden en vinden nog steeds, dat het financiële advies beter kan, meer op de lange termijn gericht moet zijn en ook in maatschappelijk opzicht duurzamer moet worden. We richten ons daarbij op de doelgroep hoogopgeleiden. We kennen de opvattingen en vragen van de doelgroep als het om hypotheken gaat’. Daarbij komt dat alle adviseurs zelf academisch opgeleid zijn. Viisi heeft succes met deze aanpak, want inmiddels heeft het bedrijf drie kantoren in Amsterdam en vestigingen in Amersfoort, Alkmaar, Delft, Den Haag, Leiden, Haarlem, Hilversum, Utrecht en Rotterdam. De groei gaat voort. Dutrieux sluit niet uit dat ooit de overstap naar het buitenland volgt, zeker sinds Michiel Goris, voormalig CEO van het Duitse Interhyp, aan boord is gestapt. ‘We realiseren de groei met eigen mensen, niet met franchisenemers, zoals bij andere hypotheekadviesorganisaties’.
Hergen Dutrieux (42) komt van oorsprong uit Zuid-Holland. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Econometrie en woont al enige tijd in Den Haag. Na zijn afstuderen werd hij consultant het Duitse MLP,  een financieel adviesketen voor academici. Bij dit bedrijf is hij ook zijn co-founders tegen gekomen. ‘Financiële planning en hypotheken voor de doelgroep hoger opgeleiden zit dus in ons DNA’.
Hergen Dutrieux

Co-founder & Viisionair, Viisi

Vooruitdenken

Zo’n twee jaar geleden is Viisi met Holacracy begonnen, iets wat ontstond vanuit de belangstelling voor nieuwe werkvormen van één van de co-founders. Hergen: ‘Er komt een moment dat je je afvraagt hoe je verdere groei gaat organiseren. Dat is een kwestie van vooruit denken.  Kies je voor de klassieke piramidestructuur of geef je de voorkeur aan meer sociocratische manieren van besturen’. De achtergrond hiervan is dat de co-founders zichzelf niet zien als managers die mensen precies gaan vertellen hoe ze hun werk moeten uitvoeren. ‘We hebben met Holacracy gekozen voor een zekere hiërarchie, maar vergeleken met traditionele structuren gaat het hier om mensen die rollen hebben, geen functies. Hiërarchie betekent voor ons dat in zogenaamde “rollen” duidelijk geregeld is, wie de verantwoordelijkheid heeft. Holacracy is daarnaast heel transparant. Iedereen die bij ons werkt, weet bijvoorbeeld hoe het financieel met het bedrijf gaat. De transparantie gaat zo ver, dat de organisatiestructuur ook voor iedereen van buiten inzichtelijk is. In de signatuur van alle Viisioniars staan alle rollen, waar iedereen op kan klikken. Het reilen en zeilen van het bedrijf wordt in gezamenlijkheid gedaan.

*Holacracy is bedacht door Brian Robertson van Terrary Software. Hij zocht naar de meest effectieve manier van samenwerken binnen bedrijven. Dat was in 2001. Zes jaar later richtte hij samen met Tom Thomison HolacracyOne op. Behalve het eigen gedachtengoed van de oprichters heeft de methode kenmerken van Agile, Sociocratie, Scrum, Lean en Getting Things Done. Bij Holacracy ligt de nadruk op zelfsturende teams met leden die binnen de organisatie rollen vervullen die niet functie gebonden zijn. Meer informatie: https://www.holacracy.org/

Viisi in het kort

Purpose

De financiële wereld veel beter, duurzamer en meer langetermijngericht maken.

12 vestigingen

Klant

Gebruiker van Elements sinds 2011

Medewerker koning

Ook de zakelijke opvattingen en klantbediening gingen op de schop. ‘Bij ons is de medewerker het meest belangrijk, vervolgens de klant, dan de aandeelhouder en ten slotte de omgeving – de maatschappij waarin we werken. Zeker als het druk is, probeer je de klant tevreden en zo goed mogelijk te bedienen, maar onze eigen collega’s gaan altijd voor’. Niettemin heeft het Viisi nooit aan klanten ontbroken. ‘Als iedereen blij zijn werk doet, worden klanten ook blij. Niet voor niets komen veel klanten graag naar onze kantoren om hun zaken bij ons te doen’. De overtuigingen van Viisi hebben geresulteerd in de oprichting van Viisi Labs. Dit is een ruimte van zo’n 300m2 van het hoofdkantoor op het Surinameplein in Amsterdam die is gereserveerd voor entrepreneurs en startups die samen met Viisi de financiële wereld willen veranderen.

Innovatie

De aanpak van Viisi valt op en heeft inmiddels de prijzenkast van het bedrijf behoorlijk gespekt. Wat de hypotheekmarkt zelf betreft is de overtuiging van Dutrieux dat banken daarin steeds minder een rol zullen spelen. Hij sluit zelfs niet uit dat Viisi zelf een disruptieve geldverstrekker wordt. ‘Voor banken is de funding van hypotheken steeds minder aantrekkelijk om op eigen balans geld te verstrekken. Er zijn financiële partijen die beslist belangstelling hebben voor deze markt. De hypotheekmarkt is binnen een paar jaar aan innovatie toe, en Viisi wil daar graag een bijdrage aan leveren’.

Lees ook deze interviews

Vooruitdenken met Prof. dr. Pieter W. Adriaans

Vooruitdenken met Prof. dr. Pieter W. Adriaans

Vooruitdenken… om het kwartaal presenteren we u een wetenschapper, BN’er, klant of medewerker die daar haar of zijn gedachten over wil delen. De eerste is Prof. Dr. Pieter Adriaans, filosoof, professor in de Artificial intelligence, musicus en schilder.

Lees meer