Hergen Dutrieux (Viisi) over ‘vooruitdenken’.
Rollen in plaats van functies
Vooruitdenken
Zo’n twee jaar geleden is Viisi met Holacracy begonnen, iets wat ontstond vanuit de belangstelling voor nieuwe werkvormen van één van de co-founders. Hergen: ‘Er komt een moment dat je je afvraagt hoe je verdere groei gaat organiseren. Dat is een kwestie van vooruit denken. Kies je voor de klassieke piramidestructuur of geef je de voorkeur aan meer sociocratische manieren van besturen’. De achtergrond hiervan is dat de co-founders zichzelf niet zien als managers die mensen precies gaan vertellen hoe ze hun werk moeten uitvoeren. ‘We hebben met Holacracy gekozen voor een zekere hiërarchie, maar vergeleken met traditionele structuren gaat het hier om mensen die rollen hebben, geen functies. Hiërarchie betekent voor ons dat in zogenaamde “rollen” duidelijk geregeld is, wie de verantwoordelijkheid heeft. Holacracy is daarnaast heel transparant. Iedereen die bij ons werkt, weet bijvoorbeeld hoe het financieel met het bedrijf gaat. De transparantie gaat zo ver, dat de organisatiestructuur ook voor iedereen van buiten inzichtelijk is. In de signatuur van alle Viisioniars staan alle rollen, waar iedereen op kan klikken. Het reilen en zeilen van het bedrijf wordt in gezamenlijkheid gedaan.
Viisi in het kort
Purpose
De financiële wereld veel beter, duurzamer en meer langetermijngericht maken.
12 vestigingen
Klant
Gebruiker van Elements sinds 2011
Medewerker koning
Ook de zakelijke opvattingen en klantbediening gingen op de schop. ‘Bij ons is de medewerker het meest belangrijk, vervolgens de klant, dan de aandeelhouder en ten slotte de omgeving – de maatschappij waarin we werken. Zeker als het druk is, probeer je de klant tevreden en zo goed mogelijk te bedienen, maar onze eigen collega’s gaan altijd voor’. Niettemin heeft het Viisi nooit aan klanten ontbroken. ‘Als iedereen blij zijn werk doet, worden klanten ook blij. Niet voor niets komen veel klanten graag naar onze kantoren om hun zaken bij ons te doen’. De overtuigingen van Viisi hebben geresulteerd in de oprichting van Viisi Labs. Dit is een ruimte van zo’n 300m2 van het hoofdkantoor op het Surinameplein in Amsterdam die is gereserveerd voor entrepreneurs en startups die samen met Viisi de financiële wereld willen veranderen.Innovatie
De aanpak van Viisi valt op en heeft inmiddels de prijzenkast van het bedrijf behoorlijk gespekt. Wat de hypotheekmarkt zelf betreft is de overtuiging van Dutrieux dat banken daarin steeds minder een rol zullen spelen. Hij sluit zelfs niet uit dat Viisi zelf een disruptieve geldverstrekker wordt. ‘Voor banken is de funding van hypotheken steeds minder aantrekkelijk om op eigen balans geld te verstrekken. Er zijn financiële partijen die beslist belangstelling hebben voor deze markt. De hypotheekmarkt is binnen een paar jaar aan innovatie toe, en Viisi wil daar graag een bijdrage aan leveren’.Lees ook deze interviews
Vooruitdenken met Marco van Est (Faster Forward)
De hypotheek- en verzekeringsmarkt is over het algemeen nogal traditioneel waardoor nieuwe ontwikkelingen langzaam worden ingevoerd.
Vooruitdenken met Prof. dr. Pieter W. Adriaans
Vooruitdenken… om het kwartaal presenteren we u een wetenschapper, BN’er, klant of medewerker die daar haar of zijn gedachten over wil delen. De eerste is Prof. Dr. Pieter Adriaans, filosoof, professor in de Artificial intelligence, musicus en schilder.