Het nut van datavisualisatie

De hoeveelheid data in uw systemen blijft doorgroeien. Hoe meer gesprekken u voert, hypotheken u afsluit of schademeldingen u doorgeeft: de gegevens in uw softwaresysteem blijven toenemen. En deze gegevens kunnen zeer waardevol zijn voor uw organisatie. Mits u daar op een nuttige manier gebruik van maakt uiteraard.

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is het presenteren van data in een grafisch formaat. Het zorgt ervoor dat iedereen die toegang heeft tot data hier ook visueel inzicht in heeft. Zo kunnen ze sneller gegevens vergelijken of patronen ontdekken. Met actieve visualisaties, die constant wijzigen wanneer de data wijzigt, gaat dit nog een stap verder. Hiermee heeft iedere medewerker namelijk een overzichtelijk beeld van actuele gegevens.

In dit artikel vertellen we u vier voordelen van het visualiseren van data. Het is geen nieuwe toepassing, maar wel van uitermate groot belang.

Datavisualisatie, de voordelen

1. Data omzetten tot eenvoudige informatie

Het grootste voordeel van datavisualisatie is misschien wel dat data op deze manier overzichtelijke informatie wordt, waardoor het voor iedere medewerker eenvoudig te begrijpen is. Er hoeven geen hersenkrakers of telefoontjes meer gepleegd te worden. Iedereen binnen het bedrijf, ook de mensen die wat minder met cijfers hebben, kunnen de informatie interpreteren.

Daarnaast kan informatie ook interessant zijn voor derden. Wilt u de omzetcijfers delen met collega’s of een partij waarmee u samenwerkt? Dan is een staafdiagram een stuk toegankelijker én begrijpelijker dan een Excel-sheet met percentages.

Staafgrafiek omzet insights

2. Trends sneller ontdekken en actie ondernemen

Wat zijn de laatste omzetontwikkelingen binnen uw organisatie? En hoe heeft u deze inzichtelijk? Door omzet, winst- en verliescijfers visueel weer te geven heeft u deze ontwikkelingen snel in beeld. Zo ziet u bijvoorbeeld in welke maanden het best gepresteerd wordt. Of in welke periode u de meeste verzekeringen sluit. Allemaal voorbeelden die door datavisualisatie zichtbaar worden.

Met de inzichten in deze trends onderneemt u direct actie om bijvoorbeeld de zomerdip tegen te gaan.

Lijngrafiek

3. Eenvoudig inzicht verkrijgen

Het menselijke brein verwerkt visuele content veel sneller dan tekst. Onderzoekers van de Pennsylvania School of Medicine tonen aan dat het menselijke netvlies ongeveer 10 miljoen stukjes informatie per seconde verwerkt¹. Het netvlies (of retina) is een lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog dat verbonden is met de hersenen. Hierdoor kunnen we visuele informatie veel sneller en effectiever interpreteren.

Visualisatie-tools transformeren enorme datasets naar eenvoudige cirkeldiagrammen of lijngrafieken. Hierdoor wordt het voor iedereen makkelijker om informatie te verwerken én hier direct actie op te ondernemen. Waardoor de hele organisatie efficiënter gaat werken. Sneller reageren op klant- en productdata biedt voordelen waar ieder financieel adviesbureau baat bij heeft.

Cirkeldiagram insights

4. Meer productiviteit

Onderzoek door de Aberdeen Group toont aan dat organisaties die datavisualisatie-tools gebruiken 28 procent waarschijnlijker zijn om op tijd de juiste informatie te vinden ten opzichte van organisaties die dit niet doen.

Het versimpelen van gegevens in uw CRM-systeem helpt namelijk niet alleen de data-analisten, maar ook de managers binnen de organisatie. Zij behouden namelijk het overzicht en kunnen de data gebruiken om te bepalen op welke activiteiten er meer of minder focus moet worden. Zo wordt de koers van de organisatie veel sneller bepaald dan wanneer er uitgebreide gesprekken met medewerkers moeten plaatsvinden.

Productbalken
Groepanalyse

Bonustip: blijf kritisch

Er zijn niet veel dingen vervelender dan conclusies trekken op basis van foutieve data. Zorg daarom dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gegevens in uw CRM systeem. Monitor daarom werknemers op de invoer van gegevens én wees kritisch op de resulterende grafieken en diagrammen.

Lijken de resultaten niet overeen te komen met wat er echt gaande is? Ga dan na wat de oorsprong van het probleem is en los het daar op. Alleen zo draagt het bij aan de inzichten en productiviteit van uw organisatie.

Visualiseer data met Managementinformatie

Bent u financieel adviseur en wilt u niet meer eindeloos knutselen in Excel? Met Elements Managementinformatie krijgt u inzicht in de cijferbrei. Benieuwd naar de inhoud van alle grafieken van Elements? Bekijk de informatiepagina voor de volledige beschrijving van ieder onderdeel.

Insights
Dimitri Duine

Dimitri Duine

Sales Representative bij Faster Forward

Meer weten?

Ons online platform Elements biedt meer dan 250 financieel adviesbureaus een managementdashboard. Realtime en vanaf iedere locatie beschikbaar. Ook benieuwd naar onze Elements-software? Dimitri vertelt u er graag meer over tijdens een gratis demonstratie.

Vul hier uw gegevens in voor een gratis demonstratie

9 + 1 =

Lees meer blogs