In het villadorpje Edegem, gelegen naast het historische Antwerpen, heeft op 29 en 30 januari 2016 de zevende PHP Benelux conferentie plaatsgevonden. Op dit congres komen enthousiaste PHP-ontwikkelaars, PHP-specialisten en web-nerds uit binnen- en buitenland bijeen voor tutorials en sessies die gegeven worden door gerenommeerde personen uit de PHP-wereld. Uiteraard is het congres bij uitstek geschikt om nieuwe collega-ontwikkelaars te leren kennen en ervaringen met elkaar te delen. Namens Faster Forward zijn Marco van Est en Roy van Geel afgereisd naar onze zuiderburen om gedurende deze twee dagen deel uit te maken van de community en te genieten van de overheerlijke Belgische friet.

Het congres werd geopend door niemand minder dan Cal Evans, ook wel “the Godfather” van de PHP-community genoemd. In zijn sessie benadrukte hij het belang van de community, zijn boodschap was duidelijk: “Maak onderdeel uit de van community, laat je horen, blijf leren, help elkaar, deel je kennis en ervaringen met andere PHP-ontwikkelaars.”Na de opening volgden 30+ sessies, verspreid over twee dagen. Ieder uur werden drie sessies tegelijk gegeven. De organisatoren zijn er, zoals ieder jaar, in geslaagd het programma te vullen met een diversiteit aan onderwerpen en heeft men rekening gehouden met de verschillende kennisniveaus van de aanwezigen. Een van de ‘hot topics’ is de meest recente PHP versie die onlangs is uitgebracht: PHP7. Zo vertelde de Belgische Patrick Allaert over de nieuwste mogelijkheden, performance-verbeteringen en belangrijkste aandachtspunten bij migratie naar deze versie.

Jordi Boggiano, ontwikkelaar van de tool Composer (waarmee third-party software in je applicatie kan worden gemanaged), hield een talk over het gebruik van zogenaamde reguliere expressies. Met behulp van dit krachtige mechanisme kun je patronen beschrijven waarmee vervolgens teksten en/of getallen herkend kunnen worden in een grote hoeveelheid tekst. Enrico Zimuel, werkzaam op de R&D afdeling van Zend Technologies, deelde zijn kennis en ervaring over data-integriteit en het versleutelen van gevoelige gegevens. De sessie van Rafael Dohms over “code schrijven die je de volgende dag niet haat” was zeer interessant. De nadruk werd gelegd op het vooraf goed uitdenken, het continue testen en het behoud van leesbaarheid van je code.

Het congres staat overigens niet alleen maar in het teken van sessies over techniek en tools, zo zijn er ook sprekers die talks geven hoe je jezelf kunt ontwikkelen als PHP-developer buiten het coderen om. De eerder genoemde Jordi hield bijvoorbeeld ook een talk over empathie en pragmatisch te werk gaan. Het congres werd afgesloten met een quiz, een bingo en een keurig verzorgde BBQ. Ondanks het rijkelijk vloeiend bier mochten alle aanwezigen toch achter het stuur … van een botsauto.

Het waren twee plezierige, maar vooral, leerzame congresdagen. Complimenten voor de organisatoren en sprekers van PHP Benelux, tot volgend jaar! We kijken nu alweer uit naar het eerstvolgende congres dat gehouden zal worden op 23, 24 en 25 juni 2016: Dutch PHP Conference te Amsterdam.

Lees meer over de Php Benelux