Koppeling Elements en PortefeuilleSignalen uitgebreid

Meer klantdata gesynchroniseerd voor betere berekeningen

De koppeling tussen Faster Forward Elements en PortefeuilleSignalen van De Nationale Hypotheekbond bestaat al sinds 2014. Dankzij de koppeling ziet u in Elements een aantal signalen waarmee u direct aan de slag kunt. Denk hierbij aan besparing voor de klant door oversluiten, top-afslag of een voordeliger ORV. Daarnaast worden er woningwaardes, verhuissignalen, renteverleningen en meer informatie overzichtelijk verzameld.

Dit jaar zijn we een intensievere samenwerking met De Nationale Hypotheekbond aangegaan. Een deel van deze samenwerking is het verbeteren van de koppeling, oftewel synchronisatie, tussen beide systemen.

Op dinsdag 3 november 2020 wordt de koppeling uitgebreid. In dit artikel leest u welke wijzigingen we hebben doorgevoerd.

Bestaande koppeling

In de huidige koppeling worden al diverse informatievelden uit Elements naar PortefeuilleSignalen verstuurd en vice versa.

Elements naar PortefeuilleSignalen

Elements stuurt diverse dossierinformatie naar PortefeuilleSignalen. Iedere nacht wordt er een deel van de dossiers gesynchroniseerd. Als een kantoor een groot dossierbestand heeft, kan het een paar nachten duren voor alle nieuwe informatie weer is gesynchroniseerd. Het is ook mogelijk om bepaalde statussen en kantoren uit te sluiten van synchronisatie.

Dit zijn onder andere de volgende gegevens.

 • Persoonsgegevens
  Naam, Adresgegevens, roker, burgerlijke staat, geboortedatum, bruto jaarinkomen, sofinummer
 • Hypotheekgegevens
  Marktwaarde, taxatiedatum, WOZ waarde, type woning, bank, product, hoofdsom, leningdelen, looptijd, risicoklasse, NHG, einddatum, rentepercentage, einddatum rentevastperiode, kapitaalverzekering (indien gekoppeld aan hypotheek)
 • Verzekeringsgegevens
  Verzekeraar, rookgedrag, geboortedatum, type verzekering, polisnummer, begin en einddatum, verzekeringnemer, doelkapitaal, premie, huidig saldo.

PortefeuilleSignalen: overzicht klantdossiers

PortefeuilleSignalen naar Elements

PortefeuilleSignalen stuurt iedere nacht naar Elements de volgende signalen:

 • Mogelijkheden tot oversluiten van hypotheek
 • Mogelijke renteverlenging van hypotheek
 • Mogelijkheden voor Topafslag,
 • Potentiële ORV besparingen
 • Klanten waarvan hun huis te koop staat
 • Incomplete dossiers

Uitbreiding koppeling

Op 3 november 2020 is de koppeling tussen Faster Forward Elements en PortefeuilleSignalen uitgebreid met de volgende onderdelen.

Nieuwe premie informatie voor levensverzekeringen versturen

Er wordt vanaf nu meer informatie van een levensverzekering naar PortefeuilleSignalen gestuurd.

Sinds het in Elements mogelijk is om als tussenpersoon te incasseren, is de levensverzekeringenkaart uitgebreid. Deze uitbreidingen zijn ook verwerkt in de koppeling met PortefeuilleSignalen. Hiernaast wordt bijvoorbeeld de premieduur naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Hierdoor worden er accuratere berekeningen gemaakt worden, waardoor de signalen in Elements accurater worden.

Dossier zonder hypotheek en levensverzekering ook gesynchroniseerd

Een klantdossier zonder een product, kan nu ook gesynchroniseerd worden. Deze functionaliteit is optioneel. Standaard staat deze optie uit, maar deze optie kan aangevraagd worden bij onze supportafdeling.

De naam- en adresgegevens van het dossier worden dan naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Door deze synchronisatie heeft u in beide softwareprogramma’s een vollediger overzicht van uw klanten. PortefeuilleSignalen controleert daarnaast continu of een woning te koop staat op Funda. Zodra het adres te koop staat, noemen we dit een ‘verhuissignaal’. In Elements ziet de gebruiker dan dat zijn klant zijn huis te koop heeft staan.

Accuratere hoofdsom en restschuld van hypotheek

Er loopt momenteel een pilot om de meest actuele hypotheekdata op te halen. Als de maatschappij deze data naar Elements verstuurd heeft, kan deze ook weer gedeeld worden in de koppeling met Nationale Hypotheekbond.

De hoofdsom en restschuld van een hypotheek wordt nu accurater naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Voorheen werd de hoofdsom steeds aangepast wanneer er afgelost werd. Deze werd dan gesynchroniseerd. Nu hebben we in Elements een extra veld toegevoegd aan de koppeling. Hierdoor is de oorspronkelijke hoofdsom en de huidige restschuld inzichtelijk.

De huidige stand van een hypotheek komt binnen via een IX bericht van de maatschappij of wordt ingelezen door middel van een maatschappijbestand. Als de ‘nieuwe’ hypotheekdata van de maatschappij in Elements staat, wordt deze naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Als deze niet geüpdatet is, wordt de oorspronkelijke hypotheeksom meegestuurd. PortefeuilleSignalen berekent dan zelf de huidige hypotheeksom.

Offertenummers en hypotheeknummers ook naar PortefeuilleSignalen

Vanaf nu worden er ook offertenummers en hypotheeknummers uit Elements naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Dit is handig voor de adviseur, omdat die hierdoor niet meer hoeft te schakelen naar Elements om deze informatie op te zoeken. Hiermee kan PortefeuilleSignalen in de toekomst ook brondata van de consument opvragen als hij/zij deze heeft aangeleverd.

Taxatiedatum toegevoegd voor betere berekeningen

De taxatiedatum i.c.m. de nieuwe executiewaarde wordt nu naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Deze informatie wordt door de maatschappij via HDN (AX/IX) en maatschappijbestanden naar de Elements omgeving van het intermediair gestuurd. Hierdoor is de informatie in PortefeuilleSignalen accurater en worden er betere berekeningen gemaakt omtrent verantwoorde hypotheek, oversluiten, renteverlening, topafslag, loan-to-value en loan-to-income.

Betere samenwerking klantenservice

Voor de Faster Forward supportafdeling is het nu mogelijk om in één klik in te zien welke dossierinformatie er van Elements naar PortefeuilleSignalen wordt gestuurd. Dit noemen we een SOAP bestand. Hierdoor kunnen de supportafdelingen van De Nationale Hypotheekbond en Faster Forward beter samenwerken, omdat de benodigde informatie direct inzichtelijk is.

Meer inzicht in inkomen

Om in PortefeuilleSignalen meer inzicht te krijgen in het inkomen van de klant, is het dienstverband en het pensioeninkomen toegevoegd. Dankzij deze gegevens maakt PortefeuilleSignalen ook weer betere berekeninen van deze klant voor de financieel adviseur.

Pensioeninkomen los gesynchroniseerd

Het pensioeninkomen wordt nu los meegestuurd naar PortefeuilleSignalen. Hierdoor kan PortfeuilleSignalen de informatie en mogelijkheden voor een verantwoorde hypotheek, hypotheek oversluiten en topafslag beter berekenen.

Voorheen werden alle vormen van inkomen bij elkaar opgeteld en als ‘inkomen’ getoond in PortefeuilleSignalen. Alle overige vormen van inkomen in Elements (behalve pensioen dus) worden opgeteld en getoond in het bij ‘inkomen’.

Elements

PortefeuilleSignalen

Dienstverband ook meesturen bij één vorm van inkomen

Als een klant maar één inkomen heeft in Elements, wordt het bijbehorende dienstverband (inclusief type) nu ook meegestuurd naar PortefeuilleSignalen. Hierdoor heeft u in beide systemen een duidelijker beeld van de klant. Daarnaast worden de berekeningen voor de verantwoorde hypotheek accurater. Wanneer er twee vormen van inkomens zijn, wordt het dienstverband niet meegestuurd.

Elements

PortefeuilleSignalen

Eerder in 2020 toegevoegd aan de koppeling

De volgende onderdelen zijn dit jaar reeds toegevoegd aan Elements. Deze onderdelen zijn ook het resultaat van onze intensieve samenwerking. Bij deze functionaliteiten wordt er informatie uit andere tools van De Nationale Hypotheekbond in Elements weergegeven. 

Woningwaarde berekenen en rapport downloaden

In Elements wordt de woningwaarde van woningen in het klantdossier getoond. Deze is te vinden in de dossiersamenvatting en onder ‘Panden’ in het tabblad ‘Partijen en objecten’.

Elements gebruikers hebben de mogelijkheid om een woningwaarderapport van het Register Woning Waarde Registraties (RWWR) te downloaden. Deze rapporten worden tegen een gereduceerd tarief van €3,95 aangeboden. De Nationale Hypotheekbond stuurt vervolgens het rapport per e-mail toe. De actuele woningwaarde wordt direct opgehaald door op het ‘verversen’-icoontje te klikken.

Maximale hypotheek berekenen

In het klantdossier staat een tabblad waarin u een maximale hypotheekberekening maakt. Hierbij worden de gegevens van de klant gevuld met de bekende gegevens die in het dossier ingevoerd zijn.

Deze hypotheekberekening staat in een klantdossier onder een nieuw tabblad genaamd ‘berekeningen’.

Duurzaamheidsprofiel downloaden

Het is nu mogelijk om vanuit Elements een duurzaamheidsprofiel van de woning van de klant te downloaden. Deze functionaliteit is toegevoegd in het klantdossier onder het tabblad ‘Berekeningen’.

In dit gedownloade document van duurzaamheidsprofiel.nl staat hoe de woning scoort in energieverbruik en hoe dit verlaagd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door beter isoleren, slimmer verwarmen en het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast ziet de adviseur wat de investering oplevert voor zijn klant. 

Hypotheekrentes op dashboard

Op het Elements dashboard zijn twee informatie tegels toegevoegd. Deze tonen de actuele hypotheekrentes.

Elements is continu in ontwikkeling

Faster Forward Elements wordt ieder jaar circa 15 keer geüpdatet. In de releasenotes op onze supportwebsite leest u meer over alle uitbreidingen en optimalisaties.