Actuele hypotheekdata opvragen bij Aegon

Hypotheekgegevens van uw klant weer up-to-date

Hypotheekgegevens van Aegon

Het is in Elements nu mogelijk om actuele klantdata van AEGON hypotheken op te vragen. Hiermee worden onder andere de restschuld, maandelijkse aflosing en waarde van het onderpand geactualiseerd in Elements. Als Faster Forward zijn we blij met deze ontwikkeling!

Deze ontwikkeling is het resultaat van een pilot tussen HDN en Aegon. Medio 2020 zijn zij, samen met advieskantoren, deze pilot gestart om het delen van actuele hypotheekdata te testen.

Actuele hypotheekdata

Voordelen van actuele hypotheekdata

Gedurende de looptijd van een hypotheek kunnen er verschillende factoren van zowel klant als hypotheek veranderen. Denk hierbij aan een verandering in de woon- of financiële situatie van de klant of wanneer de klant een extra aflossing doet. De adviseur hoeft hier dan niet altijd van op de hoogte te zijn.

Om goed advies te kunnen geven is het van belang dat de adviseur tijdens de looptijd van de hypotheek op de hoogte is van de actuele hypotheekdata. Zo is de adviseur in staat om de klant continu van goed advies te voorzien. Waar het verkrijgen van gegevens nu vaak veel tijd in beslag neemt doordat de adviseur contact met de aanbieder moet opnemen of de klant vaak documenten moet opzoeken is het fijner om deze gegevens direct digitaal te ontvangen. Met deze nieuwe functionaliteit ontvangt de adviseur actuele hypotheekdata makkelijk en snel in zijn of haar systeem.

Een ander voordeel is dat adviseurs en klanten sneller op de hoogte zijn van wijzigingen in de hypotheek. Hierdoor kunnen ze sneller handelen en gaat de kwaliteit van de dienstverlening omhoog, doordat deze zijn voorzien van de meest actuele hypotheekdata.

  Hoe werkt het?

  Wanneer Aegon de geldverstrekker van een hypotheek is, verschijnt er binnen Elements een knop in de hypotheekkaart. Via deze knop kunt u een IA bericht versturen naar Aegon. Deze stuurt vervolgens de actuele hypotheekgegevens van de consument naar de Elements omgeving van de adviseur. Dit bericht verwerk je vanuit de HDN inbox.

  Op dit moment is Aegon de enige maatschappij die IA/IX berichten ondersteund. Zodra andere partijen zich hierbij aansluiten, worden deze ook in Elements toegevoegd. 

  HDN logo
  Aegon logo

  Hoe worden hypotheekgegevens uitgewisseld?

  Hypotheekgegevens worden uitgewisseld via IA/IX informatieberichten. Hiermee wordt hypotheekdata veilig en eenduidig uitgewisseld tussen de Elements-software van een adviseur en de geldverstrekker. Elements is HDN gecertificeerd, waardoor deze privacygevoelige gegevens veilig worden uitgewisseld. Dit is veiliger dan het e-mailen van gegevens. Bovendien is de kans op fouten kleiner doordat gegevens niet handmatig worden overgetypt. 

  IA IX informatiebericht

  Welke gegevens worden er verstuurd?

  De adviseur verstuurt vanaf zijn of haar eigen systeem een verzoek om hypotheekdata van een specifieke klant. Vervolgens ontvangt de adviseur een bericht een statusbericht over zijn aanvraag. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd stuurt de geldverstrekker een IX bericht terug met daarin de actuele hypotheekdata. Denk hierbij aan persoonsgegevens, gegevens van onderpand of object en hypotheek- of lening gegevens.

  Gegevens die worden opgehaald

  Persoonsgegevens van de verschillende rollen

  • Hypotheekgever, debiteur,  depothouder en IBAN (indien van toepassing)

  Object of onderpand gegevens

  • Waarde onderpand en datum waardebepaling
  • Soort: bestaand, nieuw of eengezinswoning
  • Adresgegevens

  Hypotheek en/of lening gegevens

  Ga voor meer informatie naar de HDN website.

  HDN-AEGON-datawisseling

  Actualiteiten